Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖZEL MEKANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖREN YERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MÃœZELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ENDÃœSTRÄ° MÄ°RASI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N LEVANTEN EVLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N Ä°LÇELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N CAMÄ°LERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÄ°LÄ°SELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ANITLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÅžEHÄ°TLÄ°KLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HAMAMLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KAPLICALARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÇEÅžMELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SU KEMERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÖPRÃœLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KALELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SAAT KULELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N TÃœRBELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MEDRESELERÄ°
      MERKEZ MEDRESELERÄ°
      BAYINDIR MEDRESELERÄ°
      Ã–DEMÄ°Åž MEDRESELERÄ°
      SEFERÄ°HÄ°SAR MEDRESELERÄ°
      TÄ°RE MEDRESELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KERVANSARAYI
  TARÄ°H VE KÃœLTÃœR TURÄ°ZMÄ°

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Ä°letiÅŸim   
Salepçioğlu Cami Medresesi – ( Konak Merkez )

Hacı Ahmet Sait Salepçioğlu Camii ve medresesi İzmir'in Konak ilçesinde Kemeraltı Caddesi ve Birinci Beyler Sokağı ile Kestelli Caddesi arasında kalan semtte bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmıştır. .

Salepçioğlu Camisi’nin en önemli özelliği fevkani (üst katı olan) bir yapı olmasıdır. Üst kat cami, alt kat medrese olarak ana simetri ekseni üzerinde bir bütünlük içinde tasarlanmıştır.

1893 tarihli vakfiyeye göre Salepçizade Ahmed Ağa’nın yaptırdığı, mektep, medrese ve dershanenin bulunduğu bir alt yapının üzerine cami inşa edilmiştir. Vakfiyesinde Salepçizade Ahmed Ağa tarafından yaklaşık 80 adet dükkânın ve iki büyük hanın gelirleri cami için kullanılmak üzere bırakılmıştır. Eskiden Büyük ve Küçük Salepçioğlu hanlarının bulunduğu bölgede bugün Salepçioğlu Çarşısı bulunmaktadır.

Günümüzdeki adı ile Uğur Mahallesinde yer alan Salepçioğlu Camii’nin Dr. Faik Muhittin Adam Caddesi’ne bakan giriş cephesinde, fevkani tarzdaki caminin üst katma ulaşımı sağlayan sağlı sollu konumlanmış merdivenlerin orta kesimindeki çift kanatlı demir bir kapı ile caminin zemin katında bulunan medreseye girilmektedir. Camide medrese olan zemin kat duvarları, kırmızı ve koyu nefti (yeşil) renkli kesme taşların ardışık uygulanması ile inşa edilmiştir. Söveler ve avlu demir korkuluklarına destek olan babalar kırmızı taştandır.
Medresenin giriş holünde, sağlı sollu duvarlar üzerine simetrik olarak yerleştirilmiş çeşmeler vardır.


1924 yılında medrese kısmı kapatılmıştır. Medreselerin kapatılmasından sonra Güreş İhtisas Kulübü ve Yeşilay Cemiyeti gibi kuruluşlar tarafından 1945-1967 yılları arasında kullanılmıştır. 1985'te medrese kısmı ibadete tekrar açılmış ve bir dönem Kur'an kursu olarak hizmet vermiştir. Bugün zemin katta Kagem İzmir adlı kuruluş tarafından yaygın eğitim verilmektedir.
Salepçioğlu Cami Medresesi – ( Konak Merkez ) Fotoğraf Galerisi