M.Ö. 334 yılında Makedonya Kralı II.Philip’in oğlu olan Büyük İskender Doğu-Batı sentezi adı verilen Hellenizmi gerçekleştirip büyük bir krallık üzere sefere çıkar. 10 yıl süren savaşlardan sonra tüm Anadolu ve Yakın Doğu’yu işgal ederek Pers egemenliğine son verir. Hellenizm adı verilen bu medeniyet; batıdan gelen ve kendisine yabancı olmayan kültür ile Batı Anadolu’daki İon kültürünün kaynaşmasıyla doğmuştur. Ancak bu gelişmede Doğu medeniyetlerinin yakından tanınmasının da yadsınamayacak etkileri olmuştur.
Bergama Krallığı, İskenderin ölümünden sonra yaklaşık 300 yıl devam eden süreç içerisinde, Anadolu topraklarında 150 yıllık hakimiyeti ile (M.Ö. 281-133) bilimde, sanatta ve kültürde ön plana çıkmış bir krallıktır. Attalos Hanedanlığı, Pergamon’u önemli bir siyasi güç yapmanın yanı sıra Helen Kültürünün ikinci Atina’sı konumuna getirmişlerdir.
İskender, Anadolu’yu ele geçirdikten sonra, önceki Pers satraplıklarının başına vali olarak Makedonyalı subayları atamıştır. İskender’in ölümünden sonra Diadokhlar dönemindeki ardıllık savaşlarında eski bir Makedonyalı general olan ve artık Trakya sıfatını taşıyan Lysimakhos, M.Ö. 301’den itibaren Pergamon’un yer aldığı Mysia Bölgesi hükümdarlığını ele geçirdi. Ardından, Pergamon Kalesi’ne nöbetçi olarak, daha önce hasımı olan Antigonos’un emrinde bulunan Philetairos adlı subayı atadı. Philetairos, yirmi yıl boyunca, Lysimakhos’a sadık bir vali olarak görev yapmıştır. Anadolu’daki pek çok yönetici yaşlı Lysimakhos’a karşı ayaklanmış ve M.Ö. 282’de gerçekleşen isyanda, Bergama’da Philetairos da koruduğu kale ve hazine ile birlikte başkaldırmış ve Bergama Krallığını kurmuştur.
Bergama Krallığını Yöneten Krallar:
(M.Ö. 281-263) Philetairos
(M.Ö. 263-241) Eumenes I
(M.Ö. 241-197) Attalos I
(M.Ö. 197-159) Eumenes II
(M.Ö. 159-138) Attalos II
(M.Ö. 138-133) Attalos III
KAYNAK: Bergama Belediyesi (2017). Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzajı Alan Yönetim Planı 2017-2021, İzmir
BERGAMA- HELLENİSTİK DÖNEM VE ESERLERİ - Fotoğraf Galerisi