Günümüzde Odunkapı Mahallesi olarak anılan bölgede, 845 Sokak’ta yer almaktadır. Bir dönem yapının banisine ithafen Ali Ağa Mahallesi adı verilen bu yerleşim, 17. yüzyıldan 20. yüzyıl başlarına kadar İzmir’in tanınmış ailelerinin yaşadığı önde gelen Müslüman mahallelerinden biri olmuştur.
Kuzey-güney doğrultusunda eğimli bir arazi üzerinde yer alan yapı, 2019 yılında kapsamlı bir onarım geçirmiştir. Kare planlı bir harim, harimin kuzey ve batısını çevreleyen bir son cemaat yeri ve güney batısındaki minareden oluşmaktadır. Caminin batısında İzmir’in önde gelen ailelerine mensup kişilere ait mezar taşlarının bulunduğu bir hazire dikkati çekmektedir. Hazire ile cami arasında ise altıgen mermer bir şadırvan yer almaktadır.
Harim kuzey cephesinde yer alan 1083/1672-73 tarihli kitabeye göre, bir medrese ve bir çeşme ile birlikte Ali Ağa tarafından yaptırılmıştır. Harim giriş açıklığı üzerindeki 1314/1896-97 tarihi bir onarıma ait olmalıdır .
Harimin kuzeyi ve batısını çeviren son cemaat yeri ahşap tavanla örtülüdür. Tavanı, kare kesitli taş yastıkların üzerindeki sekizgen kesitli toplam on ahşap destek taşımaktadır. Bu destekler ahşap sütun başlıklarına oturan yuvarlak kemerlerle birbirine bağlanmıştır. Harim batı cephesinin güney ucunda yer alan minarenin kürsü kısmı sonradan sıvanıp boyandığı için inşa malzemesi ve formu anlaşılamamaktadır. Tuğla ile inşa edilen minare, tek şerefelidir ve silindirik bir gövdeden oluşmaktadır. Şerefenin üst kısmı da tuğla ile örülmüş ve sıvanmıştır.
Harime giriş kuzey cephesinin ortasında yer alan yuvarlak kemerli mermer bir açıklıktan sağlanmaktadır. Açıklık, iki yanda sütun başlıklı plasterlere oturan silmelerle çevrelenmiştir. Harim kubbe ile örtülüdür ve kubbeye geçiş tromplarla sağlanmıştır. Kubbe göbeğinde ve kemer köşeliklerinde yer alan alçı ve kalem işi süslemeler dikkat çekicidir. Merkezde yer alan dairesel formdaki göbek, perde motifleri ile çevrelenmiştir. Mavi ve kahverengi tonların hâkim olduğu perdelerin üzerine ince yapraklı bitkisel süslemeler yerleştirilmiştir. Ortada ise yine sekiz kollu bitkisel formda bir motif ve çevresinde ay yıldızı andıran küçük süsleme unsurları dikkati çekmektedir.
Yarım daire profilli mihrap nişini iki yandan kompozit başlıklı birer sütunce sınırlamaktadır. Kavsara köşeliklerinde alçıdan küçük doğal çiçekler göze çarpar. Mihrap nişi üzerinde asma dalları, yaprakları ve üzüm salkımlarından oluşan bir şerit yer almaktadır. Üstte yer alan dikdörtgen şekilli kitabe levhası, yatay süsleme şeritlerinden oluşan bir saçağa oturmaktadır. Saçağın iki yanına vazo benzeri birer unsur yerleştirilmiştir. Kitabe levhasının üzerinde, kıvrım dallar ve yapraklardan oluşan, üçgen şekilli kabartma bir tepelik yer almaktadır.
Kitabe :İnne es salâte kânet alel-mü'minîne kitâben mevkûtâ"
Nisa suresi 103. ayet. (Kaynak: Mustafa Ãœzel )
Korkuluklarında altı kollu yıldız motifinin bulunduğu taş minber de son onarımlarda müdahale görmüştür. Ahşap müezzin mahfili ise harimin güneydoğu köşesinde yer almaktadır.
 
KAYNAK: Ä°ZMÄ°R KENT ANSÄ°KLOPEDÄ°SÄ° (Ä°nci KUYULU ERSOY )
KİTABELERİN TÜRKÇE AÇIKLAMALARI: MUSTAFA GÜRELLİ
FOTOÄžRAFLAR: EROL ÅžAÅžMAZ