Tarihi Mekanlar KiÅŸisel Ansiklopedi Erol ÅžAÅžMAZ
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÖZEL MEKANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ENDÃœSTRÄ° MÄ°RASI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N Ä°LÇELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N CAMÄ°LERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÄ°LÄ°SELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ANITLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÅžEHÄ°TLÄ°KLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HANLARI
      MERKEZ HANLARI
      BORNOVA HANLARI
      KINIK HANLARI
      KEMALPAÅžA HANLARI
      ALÄ°AÄžA HANLARI
      BERGAMA HANLARI
      MENEMEN HANLARI
      TÄ°RE HANLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N HAMAMLARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KAPLICALARI
  Ä°ZMÄ°RÄ°N ÇEÅžMELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SU KEMERLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KÖPRÃœLERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KALELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N SAAT KULELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N TÃœRBELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N MEDRESELERÄ°
  Ä°ZMÄ°RÄ°N KERVANSARAYI
  TARÄ°H VE KÃœLTÃœR TURÄ°ZMÄ°

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  Ä°letiÅŸim   
Hacı Sadık Akseki İş Hanı– (Konak Merkez)

Konak ilçesi, Akdeniz Mahallesinde Necatibey Bulvarı ile Mimar Kemalettin Caddesi’nin kesişim noktasında, 957 Ada 12 ve 13 ve parsellerde yer alan Hacı Sadık Akseki iş hanıdır.
Bir köşe yapısı olan Hacı Sadık Akseki iş hanı, 1927 yılında inşa edilmiş olup Birinci Ulusal Mimarlık Akımının çizgilerini taşımaktadır.

Özellikle 1920’lerde inşa edilmiş olan yapılar, özgünlüklerini önemli oranda korumuş olmaları ve dönem özelliklerini yansıtmaları açısından değerlidir.


Ancak, uygunsuz kullanım ve çağdaş konfor gereklilikleri nedeniyle bazı değişim ve dönüşümler gözlemlenmektedir. Söz konusu alan, 2002 yılında 1. Derece kentsel sit alanı sınırları içine alınmış (İzmir Konak Belediyesi Arşivi, 2009) ve İzmir’in 21. Yüzyıldaki moda merkezi olarak belirlenmiş olup (İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008); korunması yönünde girişimler Konak Belediyesi’nce başlatılmıştır.

Yaklaşık yüz yıllık geçmişe sahip Hacı Sadık Efendi İşhan’ı hakkındaki verilere , bazı görsel ve yazılı kaynaklara göre ; yapının cephesinde yer alan ve bina henüz plan aşamasındayken Kütahya’dan getirilen Kütahya çini panolarının tarihsel özellikleri ve daha önce geçirmiş olduğu restorasyon konuları ilgi çekmektedir.


Yapının cephesi iki kısma bölünmüş biçimdedir. Dikkatimizi yapının giriş kısmına çekmek için bu bölüm tamamen kare keskin hatlı yapılmıştır. Yapının iki tarafında üst katta birbirine bağlı üçerli gruplar halinde pencereler ve pencerelerin önünde birer balkon orta ve alt bölümlerde kare pencereler yapılmış. ,Kare şeklindeki giriş özellikle binanın cephesinde belirgin hale getirilmiştir. Cephede bu tür süsleme batı üslubunu hatırlatmaktadır. Balkon altları ve geniş saçak altları taş konsollarla desteklenmiştir.

İşhanı, caddedeki diğer tarihi binalarda olduğu gibi günümüzde gelinlik ve tekstil malzemelerinden oluşan satış mağazalarına dönüşmüştür.

Tüm tarihi yapılarda olduğu gibi bu İşhanı’nda da korunma ve restorasyonun bilinçli ellerle yapılması, tarihi değerlerin gelecek nesillere daha sağlıklı olarak aktarılması için şarttır.

KAYNAK: Taşınmaz Kültür Varlıkları / Dergipark
FotoÄŸraflar: Erol ÅžaÅŸmaz
Hacı Sadık Akseki İş Hanı– (Konak Merkez) Fotoğraf Galerisi