Kocadere Mahallesi çamaşırhanesi bugün Kocadere Mahallesi'nde yöre sakinleri tarafından hem çamaşırhane çamaşırlarını yıkadıkları hem de hamam olarak kullandıklarını beyan edilen dikdörtgen bir yapı bulunmaktadır.
Plan tasarımı açısından Urla'daki diğer örnekleri gibi dikdörtgen şemalı yapıyı çamaşırhane adıyla tanıtmayı daha uygun bulunduk. Çünkü bugünkü görünümüyle bir hamama ait unsurlardan çoğunun yapıda bulunmadığını söylemek mümkündür. Ayrıca bugün yenilenmiş de olsa bir Çeşmesi ve içinde diğer Urla çamaşırhanelerindeki gibi nişler bulunmaktadır.
Doğu cephesinin üst kesimindeki iki pencerenin böylesine küçük boyutlu bir yapıda 5.5 metre X 4,15 metre aşırı ısı kaybına neden olacağı da hesap edildiğinde yapının bir hamamdan çok çamaşırhane olarak tasarlandığını düşünmek doğru olacaktır. Zamanla çamaşırhane kullanma geleneğinin terk edilip çamaşırların tamamen evlerde yıkanmaya başlamasıyla yapının yöre sakinlerinin de belirttiği gibi bir dönem hamam olarak kullanıldığını kabul edebiliyor.
Küçük bir tepenin yamacında terk edilmiş durumdaki yapıda kabayonu taş ve moloztaş kullanılmış ve sıvanmıştır. Sıvalardan bugün sadece Kuzey duvarındaki bölüm görülebilmektedir.
Yapının ahşap kırma çatısı batı cephesi büyük oranda yıkılmış, alaturka kiremetleri dökülmüştür. Kuzey- Güney doğrultulu dikdörtgen planlı yapının girişi Batı Cephesi'nin güney ucuna açılmıştır. Girişin üzeri düz ahşap bir atkıyla kapatılmıştır. Kapı kanatları yoktur. Girişin hemen sağında yapının içinde dikdörtgen kesitli bir niş bulunmaktadır. Doğu cephesinde üst seviyede iki pencere alt kotta bu pencerelerin arasına denk gelecek şekilde yerleştirilmiş bir niş görülmektedir. Pencere ve nişlerin üzerinde ahşap birer atkı yer almaktadır.
İnşa kitabesi olmayan yapıyı pencere, kapı ve nişlerin ahşap atkılarının yeni olması ve tüm açıklıkların kemersiz olması gibi özelliklere dayanarak 19. yüzyıl sonları 20. yüzyıl ortaları arasına tarihlendiriyoruz.
KAYNAK: SEDAT BAYRAKAL (Urla ve Köylerindeki Türk Dönemi Sosyal Anıtları )